Agenda archief

Zaterdag 03 november 2018
Gulpen
10:00 uur

Hubertusmarkt

Op zaterdag 3 november van 10.00-17.00 uur vindt in hartje Gulpen opnieuw de traditionele Hubertusmarkt plaats.

Heilige mis en paardenzegening
Ook dit jaar vormt de Hubertusmis om 10.00 uur in de St. Petruskerk één van de traditionele elementen van de markt.

Beestenboel op het Prins Willem Alexanderplein
Vele verschillende organisaties maken de bezoekers wegwijs in alle aspecten die van doen hebben met het beheer van de natuur. Een valkenier, hoefsmid, imker, het IVN, de jagersvereniging, boomkwekers en nog veel meer, zijn op het plein vertegenwoordigd. Ook een schaapsherder met zijn kudde is daarbij.

En wat te denken van de aanwezigheid van de stichting Zuid Limburgs Trekpaard met een aantal rasechte paarden? Vanaf het plein kunnen gratis rondritten per koets worden gemaakt. De kinderen kunnen een ritje maken op een pony. Verder staat op het plein een mooie kinderboerderij waar alle dieren mogen worden geknuffeld. De Rabobank sponsort deze kinderboerderij.

Markt met vele honderden standplaatsen
Dit jaar zijn vele marktkooplieden, afkomstig uit het hele land, aanwezig. Bij de vele honderden standplaatsen is van alles te koop. Van dameskleding tot gsm-artikelen, van schoenen tot vers gerookte paling. Daarnaast zijn er dit jaar 19 standwerkers op de markt aanwezig, waaronder de meervoudige Nederlandse en Europese kampioenen. Deze zullen alles in het werk stellen om winnaar te worden van het Hubertus-standwerkersconcours.

Een groot aantal oude ambachten met traditioneel handwerk geven de Hubertusmarkt een bijzonder karakter. Ook de vele tientallen winkeliers uit Gulpen hebben tijdens de markt mooie aanbiedingen. Diverse lekkere hapjes uit binnen- en buitenland worden ter plekke gereedgemaakt. Daarnaast staat uiteraard ook de Gulpense horeca voor de bezoekers klaar met een gevarieerd culinair aanbod. De markt wordt mede mogelijk gemaakt door de bijdrage van een aantal sponsoren, waaronder de plaatselijke horecavereniging.

De Hubertusmarkt staat al jaren garant voor een bijzondere sfeer en gezelligheid. Vermijd de parkeerdrukte en kom met het openbaar vervoer naar Gulpen.
Vrijdag 12 oktober 2018
Sittard
12:00 uur

Oktoberfeest Sittard

Van 12 t/m 17 oktober vindt het Oktoberfeest in Sittard plaats. Tijdens het grootste najaarsfeest van het Zuiden kunnen de bezoekers van diverse optredens in de sfeervolle paviljoens en de kermis genieten! Uiteraard zijn er diverse gelegenheden om de inwendige mens te versterken!
Maandag 01 oktober 2018
Valkenburg a/d Geul
12:00 uur

Valkenburgse Bokkenweken

Valkenburgse Bokkenweken
Van 1 tot en met 31 oktober staat Valkenburg aan de Geul in het teken van de Bok! De bok staat bekend voor de historie en cultuur van de gemeente. Een historie waar je trots op mag zijn! Om dit te vieren zijn er gedurende de hele maand oktober diverse activiteiten te beleven. Van een muzikale invulling tot familieactiviteiten en van de jaarlijkse Bokkemèrt tot een nieuw ludiek spel element, de Kernenbattle… Kom het beleven met een goed glas bokbier in de ene hand en een lekker hapje in de andere! Maar pas op! De Bokkenrijders houden je in de gaten...

Bokkenrijders Valkenburg
De bokkenrijders maakten in de 18e eeuw Midden- en Zuid-Limburg onveilig door overvallen en plunderingen. Oorspronkelijk figureerden de bokkenrijders in volksvertellingen. Ze golden als goddelozen die de duivel vereerden en zich op bokken door de lucht konden bewegen. Veel 18e eeuwse (vermeende) bokkenrijders zijn in Valkenburg berecht en ter dood veroordeeld. Een plakkaat aan het oude stadshuis in het centrum herinnert hier nog aan.
Vrijdag 03 augustus 2018
Heerlen
15:00 uur

RaboRonde

Op vrijdag 3 augustus vindt voor de 29e keer de RaboRonde Heerlen plaats. Traditiegetrouw is de RaboRonde Heerlen een groot feest, een combinatie van topsport en amusement op de horecapleinen. Jaarlijks bezoeken meer dan 40.000 enthousiaste mensen dit wielerspektakel in hartje Heerlen.

De dag start om 15.00 uur met de Rabo WielerPlaza op het plein voor de schouwburg. Hier worden producten gesampeld, zijn lekkere hapjes en drankjes te koop en kunnen bezoekers handtekeningen scoren van de Tourrenners.
Vrijdag 03 augustus 2018
Maastricht
12:00 uur

Ironman Maastricht-Limburg

Maastricht is voor het vierde jaar op rij gastheer van 's werelds grootste thriathlon/duursportevenement, IRONMAN. Het belooft een bijzondere evenement te worden waarbij een gigantisch uithoudingsvermogen een must is.
​3 augustus t/m 5 augustus
Zaterdag 14 april 2018
Noorbeek
18:30 uur

Sint Brigida Denhalen

'De jaarlijkse St Brigidaboomplanting te Noorbeek is voor en boven alles het feest van het boerenpaard....het meest spectaculaire, zinrijke en inhoudsvolle paardenfestijn dat in Nederland geboden wordt'. In 'De Hoefslag', een weekblad voor paardenvrienden, schrijft folklorist D.J. van der Ven in 1964 deze lovende woorden over het halen en planten van de Sint Brigida-den. 'Spectaculair' is het zeker. Het neerhalen van de oude den het kappen van de nieuwe, de lange tocht en de binnenkomst in Noorbeek met prachtig opgetuigde paarden terwijl de kerkklokken luiden en het 'hèven' om de nieuwe den voor kapel van Sint Brigida op zijn plaats te krijgen, geven op veel momenten aanleiding tot een boeiend schouwspel.

De belofte, aan Sint Brigida in 1634 gedaan, om ieder jaar ter ere van haar een den te halen en te planten voor de kapel die aan haar gewijd is, als de gevreesde veeziekte zou verdwijnen, maakt het gebeuren meer 'inhoudsvol' dan wanneer er enkel sprake zou zijn van het halen van een meiboom, als symbool van triomf van de zomer op de winter.

De verloting van de oude den
De twee weken voor de Pasen worden door de bestuursleden huis aan huis loten verkocht voor de den. Op Paasmaandag vindt na de hoogmis traditiegetrouw de jaarvergadering van de Jonkheid plaats. Vóór deze vergadering wordt de oude Sint Brigida-den verloot. De Pastoor van de parrochie heeft de taak om het winnende lot te trekken. Tevoren wordt bekend gemaakt dat de winnaar van de oude den deze zelf op de tweede zaterdag na pasen moet uitgraven en aan de Jonkheid een liter Jenever verschuldigd is.
 
De grote dag
Elk jaar de tweede zaterdag na Pasen loopt Noorbeek uit voor het halen en 'hèven' van de nieuwe Sint Brigida-den. Op de 'grote dag' wordt rond 6.00 uur 's ochtens begonnen met het verwijderen van de den die een jaar lang bij de kerk van Noorbeek heeft gestaan. Eerst wordt de den aan de Kapel verankerd, waarna het met betonnen platen bedekte gat wordt uitgegraven. Door een simpel duwtje laat men de den dan ter aarde storten. Enkele seconden slechts duurt de spectaculaire val en met een harde klap wordt de enige dag in het jaar dat er geen den voor de Sint Brigida-Kapel staat ingeluid.

2018
Op zaterdag 14 april zal de jonkheid van Noorbeek voor de 384e keer de Sint Brigida den gaan halen. Dit gebeurt op traditionele wijze door middel van 30 trekpaarden en een oude dennenwagen. Vanaf 18:30 zal de stoet in Noorbeek arriveren waarna de jonkheid de den om 20:00 uur tot aan de Brigida kapel zal brengen. Vervolgens is het de taak van de getrouwde mannen uit het dorp om de den recht te zetten.
Zondag 08 april 2018
Brunssummerheide
10:00 uur

Lammetjesdagen

Lammetjes kijken! Op zondag 25 maart en 8 april staan de deuren van de schaapskooi wagenwijd open. Door het jaar ben je de kudde vast en zeker al eens tegen gekomen op de Brunssummerheide, maar een kijkje in de schaapskooi is alleen deze dagen mogelijk. Maak een lentespeurtocht, laat je schminken als een lammetje, ga op de foto of knutsel een dromenvanger.

Bij de schaapskooi wordt op een houtoven door ‘de bakster’ speltvlaai gebakken. Heerlijk om een stuk bij restaurant Schrieversheide te proeven of om een hele vlaai mee naar huis te nemen. Om de honden van de herders niet ongerust te maken, zijn andere honden niet welkom en zwangere vrouwen wordt geadviseerd om de schaapskooi niet te bezoeken.
Zondag 01 april 2018
Op het Kasteel van Valkenburg
12:00 uur

Roofvogelshows op de Kasteelruine

De roofvogel demonstratie op het Kasteel van Valkenburg worden door de Belgische valkenier Etienne verzorgd en zal de bezoekers enthousiast en humoristisch van informatie voorzien. Hij werkt met verschillende soorten valken, buizerd en een havik. Er zijn ook andere vogels aanwezig, waaronder een arend. Bezoekers kunnen deze kanjers van nabij bewonderen en misschien zelfs even op de handschoen houden, begrijpende dat niet alle vogels hiervoor geschikt zijn. De shows vinden om 13.00 uur en 16.00 uur plaats.
Data van de shows:
​1 april, 13 mei, 20 mei, 22 juli, 29 juli, 5 augustus 12 augustus, 19 augustus, 26 augustus.
​Voor tijden en tickets zie de site https://www.kasteelvalkenburg.nl/activiteiten/roofvogelshow
Zondag 25 maart 2018
Brunssummerheide
10:00 uur

Lammetjesdagen

Lammetjes kijken! Op zondag 25 maart en 8 april staan de deuren van de schaapskooi wagenwijd open. Door het jaar ben je de kudde vast en zeker al eens tegen gekomen op de Brunssummerheide, maar een kijkje in de schaapskooi is alleen deze dagen mogelijk. Maak een lentespeurtocht, laat je schminken als een lammetje, ga op de foto of knutsel een dromenvanger.

Bij de schaapskooi wordt op een houtoven door ‘de bakster’ speltvlaai gebakken. Heerlijk om een stuk bij restaurant Schrieversheide te proeven of om een hele vlaai mee naar huis te nemen. Om de honden van de herders niet ongerust te maken, zijn andere honden niet welkom en zwangere vrouwen wordt geadviseerd om de schaapskooi niet te bezoeken.
Zondag 18 maart 2018
Beek
11:00 uur

Paasveemarkt

Paasveemarkt 18 maart in Beek​:
Grote jaarmarkt in het centrum van Beek met een diversiviteit aan activiteiten. Paardenshow, old timer toertochten, valkenier, groot marktparcours, live muziek, kleinvee show, kleine kermis, dans en nog veel meer voor jong en oud. In Beek zijn verder alle winkels geopend. Kom voor een gezellig dagje uit met veel vertier op 18 maart naar Beek. Tijd: 11.00-17.00 uur.