De historie van een bijzonder vakantieverblijf in Zuid-Limburg

DE PUTHOF

Rond het jaar 1330 komt het eerst de naam Reijmerstok voor in de geschriften. De heren van Reijmerstok woonden op De Puthof (toen Bokkenhöfke genaamd), het meest bekende huis van Reijmerstok. In 1488 is de familie Van Reijmerstok naar Aken vertrokken. Zo kwam het in handen van de adelijke familie van Linzenich om een eeuw later over te gaan in handen van de families Hoen van Cartils en Van Schwartzenberg.

Boven de poort bevindt zich een gevelsteen met een bok met het inschrift ‘in den c: bock 1734’. De overige bebouwing rond de binnenplaats is na een brand in 1943 herbouwd. De naam Bokkenhöfke is in het begin van de 20e eeuw vervangen door de huidige naam Puthof, vermoedelijk naar de waterput voor het huis. De familie Lacroix kocht De Puthof in 1922 en sindsdien woont nu de derde en vierde generatie op De Puthof.

De Puthof is een carréboerderij waar men vroeger paarden, koeien, varkens en kippen hield. Bovendien bewerkten ze akkers met tarwe, gerst, aardappelen en bieten. Tegenwoordig is er geen vee meer aanwezig, maar enkel nog akkerbouw.

De boerderijcamping is in 1992 geopend met 15 plaatsen. Begin 1995 is er gestart met de verbouwing van de stallen tot 7 appartementen. In juli 1996 zijn de eerste gasten voor de appartementen verwelkomd. 

REIJMERSTOK

Reijmerstok dankt zijn naam aan de Middeleeuwse ridder Reijmer. Een naam die is afgeleid van het Germaanse Reinmar, met ongeveer de betekenis "beroemde raadgever". Het tweede gedeelte "stock of stok" is een oud woord voor stam of tak van een geslacht. De volledige betekenis luidt dus: Stamhuis van Reijmer. Op het plein bij de kerk staat een beeld genaamd De Reijmer en stelt een zittend raadgever voor.

Paoëttekiekers was in het verleden de bijnaam voor de Reijmerstokkenaren. Dit had te maken met de vele poorten die het dorp telde, waar de nieuwsgierige bewoners achter stonden om de vreemdelingen na te kijken.

In 1851 waren er 49 huizen met 300 inwoners. Nu zijn er ongeveer 210 huizen met 600 inwoners. Ook hier is de kerk van de parochie van de Heilige Franciscus van Assisi, met zijn schilderingen van Charles Eijk, het meest kenmerkende gebouw in het dorp. Door de bewoners zelf wordt de oude kastanjeboom in de Haagstraat als waardevol en gezichtsbepalend voor het dorp gezien.